Miért alakul ki bőrkeményedés a talpon?

A láb bármely részén kialakulhat bőrkeményedés. A bőrkeményedés kialakulásának számos oka lehet. A bőrkeményedés eredményes kezelése érdekében érdemes a kialakulás okát, okait alaposan megvizsgálni.

A láb anatómiai elváltozásai miatt:

A láb 26 csontból áll. A csontok két boltozatot alakítanak ki, a haránt boltozatot és a hosszanti boltozatot. A talp az egészséges boltozatok esetén, három ponton érintkezik a talajjal. Ha a boltozatok lesüllyednek a három pontos támaszkodás megszűnik.  Kialakul a haránt boltozat süllyedés, a hosszanti boltozat süllyedés, a bütyök és a kalapácsujj.

Haránt boltozat süllyedés és a hosszanti boltozat süllyedés kialakulásának okai lehetnek:

  • Örökletes izom gyengeség, mely a talpi izmokra is jellemző. A gyenge talpi izmok nem tudják a boltíveket megtartani.
  • Korai, erőltetett járás. Amikor a gyermek izomzata annyira megerősödik, hogy önmagától elindul és járni kezd, akkor a talpi izmok is elkezdenek erősödni és öt-hat éves korra kialakulnak a boltívek. A korai erőltetett járás során, a  lábon nem azok az izmok erősödnek, amelyek a boltíveket képesek támogatni.
  • Gyermek, felnőtt és idős korban a mozgás hiányos életmód a boltozatok lesüllyedéséhez vezetnek. Mindenkinek kötelező lenne a napi láb torna, ahol a talpi izmokat kellene erősíteni.
  • A láb túlzott, erőltetett megterhelése gyermek, ifjú és felnőtt korban. Az élsport, az álló munka, a sportszerűen végzett táncművészet. A láb izmai nem tudják ezeket a terheket a lábon elviselni, a boltozatok le fognak süllyedni.
  • Hirtelen megnövekedett testsúly. Kamaszkorban, felnőtté váláskor, terhesség esetén. A talpi izmok nem fejlődnek a súly gyarapodással együtt.
  • Nem a lábnak megfelelő cipő viselése. Magas sarkú cipők nőknél, sport cipők viselése férfiaknál, divat cipők viselése, állandó papucs viselése, gyakori mezítláb járás egyenes talajon.

A haránt boltozat süllyedés esetén a haránt rész egészén, vagy a haránt rész különböző részein, vagy az ujjak különböző részein, különböző nagyságban bőrkeményedések alakulhatnak ki. Mivel a láb nem három ponton támaszkodik, ezért a bőr védekezni fog a ránehezedő nyomástól. A bőrben lezajló elszarusodási folyamat felgyorsul és fokozatosan vastagodik a bőrkeményedés. A megvastagodott bőrkeményedés zavaró lehet a járásban, akár fájdalmas is lehet.

A hosszanti boltozat süllyedés esetén a bőrkeményedés a sarok részen fog kialakulni. A sarok részen lévő bőrkeményedések sokszor berepednek, melyek fájdalmasak, fertőzés források lehetnek.

Amikor megjelennek járás körben, a nap végén a láb fájdalmak érdemes felkeresni egy számítógépes talp vizsgálót aki még időben, szakszerű javaslatot tesz a láb egészségének megóvása érdekében. Javaslat  közt szerepelhet egy komfort talp betét vagy egy speciális talp betét. A láb fájdalmakkal egy időben általában a bőrkeményedések is hamarosan megjelennek a talp különböző részein. Ilyenkor illik pedikűrös szakembernek megmutatni a lábat. A pedikűrös kézi pedikűr eszközökkel és speciális pedikűr géppel a bőrkeményedéseket eltávolítja, és szakszerű tanácsokat tud mondani az otthoni lábápolással kapcsolatban. Az ortopédiailag deformált lábra érdemes odafigyelni. A pedikűröst négy hetente rendszeresen érdemes felkeresni. Az otthoni lábápolásnál a napi tisztálkodás után a talpat vizes kerámia sarok reszelővel  át kell dörzsölni, majd a lábnak megfelelő lábkrémmel kell a lábat ápolni. Nagyon fontos, hogy a láb bőrének megfelelő lábkrémet használjuk, mert ha nem akkor a láb bőre még jobban ki fog száradni.