Bőrkeményedés

Bőrkeményedés itt – ott, de miért pont az én lábamon?

Puha, bársonyos pici babák talpacskáját körülbelül 2 éves korukig mindenki puszilgatja, simogatja és közben kicsit vagy nagyon irigykedünk azért, hogy nekünk miért nem ilyen puha, bársonyos a talpunkon a bőr?

A felnőtt emberek nagy többségének volt, van vagy lesz bőrkeményedés a talpán. Miért? A válasz nagyon egyszerű, ha megismerjük, hogyan épül fel, és hogyan működik a bőrünk.

A bőr felső rétege a hám réteg, mely öt részből áll: 1. bazális, 2, tüskés, 3. szemcsés, 4. fénylő és az ötödik a szaru réteg. Ez az öt réteg kb. 27 nap alatt lecserélődik, ez a szarusodás folyamata. A legfelső réteg, az elhalt hámsejtek szépen lehámlanak így hagynak helyet az egyenletesen elhaló sejteknek. Persze ez akkor igaz, ha a bőrünk nincs kitéve nagy nyomásnak, erős dörzsölésnek rendszeresen. Mert ha a bőrt rendszeres nyomás éri, akkor az elszarusodás felgyorsul, de az elhalt hámsejtek nem fognak maguktól leválni, hanem egymásra rakodnak, egyre vastagabb, egyre keményebb felületet alkotnak a nyomásnak kitett bőr felületén.

A talpunk egy olyan terület, amin bizony járás, állás közben naponta több órán keresztül is rendszeresen nagy nyomás próbát végzünk. A talp bőre erre úgy reagál, hogy előbb vagy utóbb itt, ott keményebb lesz a felülete, kialakul a bőrkeményedés. Ez a folyamat valójában nagyon hasznos, hiszen ha a bőr nem védekezne, nem gyorsulna fel az elszarusodás akkor egyszerűen kilyukadna. Nem túlzok, gondolj csak a sarkadra, amikor dörzsöli a cipőd kérge, bizony lesz rajta vízhólyag és ha nem veszed le a cipőt akkor a hólyag, ami nem más mint a bőröd kilyukad! Na, ugye milyen okos a bőr? Milyen lenne lyukas, fájó talpon a járás?

Kérdezheted miért csak a felnőttek lábán van bőr keményedés a gyerekeknek miért nincs? Azért mert a gyerek lába általában ortopédiailag még egészséges, ott érintkezik a talp bőre a talajjal járás közben ahol kell, így a bőrnek nem kell védekezni-e a nyomástól. Felnőtt korban viszont a haránt boltozat, a hosszanti boltozat lesüllyed, a talp bőre ott érintkezik járás közben a talajjal ahol nem kellene, a bőr védekezni fog és szépen, lassan vagy gyorsan érezhető, tapintható, látható lesz a bőrkeményedés. Sőt hallható is lesz, hiszen este csak úgy serceg a lepedő!

Pedikűrös ként szeretem a sportolókat, focistákat, teniszezőket, táncosokat hiszen ők aztán nem kímélik a lábukat, van is bőrkeményedés rendesen, nekem pedig munkám. Aztán vannak,akik munkával keresik a kenyerüket, ez persze nagyon strapás is tud lenni fodrászok, pincérek, felszolgálok, ők sem panaszkodhatnak, csak a fájós lábaikra.

Azért ne nyugodjon bele senki abba, hogy „ na ez így jó, van bőrkeményedés nincs gond”. Bizony van gond nem kicsi! A bőrkeményedés igaz, hogy nem fáj, mivel elhalt szaru. De olyan helyen van ahol a kemény felülete járás közben az ortopédiailag deformált láb csontjaira nyomást gyakorol, ami nagyon fájdalmas tud lenni. Sőt mivel rugalmatlan a bőrkeményedés gyakran bereped ami kellemetlen, fájdalmas.

Mit tehetünk rendszeres otthoni lábápolás, rendszeres pedikűrös kezelés, és VIGYÁZZ LÁBAD EGÉSZSÉGÉRE!