Lábkörömre nagyon vigyázz

A láb éke a szép, egészséges köröm. Ilyenkor nyáron szívesen viselünk nyitott orrú papucsot, szandált. A láb körmei fedetlenül vannak ezekben a nyitott nyári cipőkben. Sokan fellélegezne mondván „na, végre nem nyomja a cipő a körmeimet”!

Ez így igaz, viszont a láb körmeire nyáron érdemes nagyon vigyázni, mert ilyenkor sikerül sok fiatal és idősebb embernek úgy nevezett maradandó sérüléseket szerezni.

Mit jelent a maradandó sérülés?

A körömnek van a látható része ez maga a jól tapadó, ívelt, áttetsző, körömlemez. Van viszont egy nem látható része a körömágyban, más néven a mátrixban. A mátrixban termelődnek a csíra sejtek, melyek rendezett sorokban tolják előre egymást. Ezen a kis területen kezd el élni, fejlődni a köröm, de itt el kezdődik a sejtek elszarusodása is, és amikor a körömlemez látható lesz már elszarusodott, elhalt, élettelen. Amikor a körömágyra ráejtünk egy éles tárgyat, vagy ráhúzzuk utazáskor a gurulós bőröndöt, vagy belerúgunk valamibe, vagy valaki rálép egy magas sarkú cipővel, akkor bizony a csíra sejtek sérülnek. Sokszor nem tulajdonítunk nagy jelentőséget az eseménynek, mert nem volt vérzés, kicsit vagy kicsit jobban fájt, de elmúlt és nem is gondolunk rá többé. Az esemény után körülbelül 2-3-4 hét múlva viszont a körmön valami furcsát, a megszokottól eltérőt láthatunk, tapasztalhatunk:

  • a köröm sárgás színű lesz, fellevegősödik félig vagy egészen, ne kezeld gombás köröm ként, mert nem az csak hasonló a tünete!
  • esetleg a régi köröm fölött el kezd nőni egy új köröm, ne piszkáld látogasd meg a pedikűröst!
  • egy hónap után sem kell körmöt vágni, mert a köröm nem nőtt
  • a köröm nem nőtt, teljesen fellevegősödött, alá lehet látni, ne piszkáld irány a pedikűrös!

A fenti pár példától természetesen még számtalan esetet tudnék felsorolni, hiszen minden körmöt ért sérülés más és más tünetet produkál. Viszont sajnos ezek a tünetek azt jelentik, hogy a mátrix sejtjei olyan sérülést szenvedtek, ami a köröm növekedését befolyásolják. Ne lepődj meg lehet, hogy  hátra lévő éveidben rendszeres látogatója leszel a pedikűrösnek aki a nem normálisan növekvő körmöd vékonyítani tudja, köröm protézissel tudja a hiányzó részt pótolni, vagy megpróbálja kicsit szebbé tenni.

Jó tanács: Ne utazz! Ne kirándulj nyitott orrú cipőben!

láb