Benőtt köröm és a baba lábak

Amikor egy kisbaba megszületik, felsír, ekkor vesz életében először levegőt. Kevesen gondolják végig mi mindent csinál még ez a csöppség. Látszatra csak fekszik, és mindenben segítségre szorul. A valóság pedig az, hogy ő folyamatosan erősíti az izmait. Minden apró mozdulattal egyre erősebb és erősebb lesz. Sőt fokozom a kedélyeket, de az első „lépéseit „ is gyakorolja már születése pillanatában. Ja, hogy nem is tud felállni? Igen, mert még gyengék az alsó végtag, és a láb izmai. Ahhoz hogy fel tudjon állni, majd járjon, szaladjon előbb rendszeres „edzést” kell csinálni neki nap mint nap, mivel az izmok csak kemény rendszeres edzéssel lesznek erősek. A baba lábára már ebben a korban nagyon oda kellene figyelni.

Bármilyen furcsán hangzik sok ember számára a talpunkon lévő izmaink is rendszeres mozgással lesznek alkalmasak arra, hogy 5-6 éves korra kialakuljon a láb boltozata és hogy, életünk végéig meg is maradjanak. Az egyenetlen talajon járás, a speciális láb torna, a séta, a futás, az egészség megőrzését szolgáló edzés, és a talp masszírozása erősíti a láb izmait, melyek hálából vigyáznak a boltozatokra.

A láb egyik legnagyobb ellensége a nem megfelelő cipő. Hogy, hogy jön ide a cipő, hiszen még meg se vettük a baba első cipőcskéjét? Van egy rossz hírem, már a baba lábán van, rugdalózó formában. Amikor a baba mozgatja pici lábacskáját a rugdalózó folyamatosan a sarka felé csúszik, az ujjak a rugdalózóban karom szerűen összehúzódnak, mert nem férnek el nyújtva. A kicsi rugdalózó így deformálja a lábujjakat.(csak zárójelben jegyzem meg a gésák lábujjait már kisgyermek korban lekötötték, hogy kisebbnek látszódjon majd felnőtt korban a lábuk). Sok pár hónapos babának lesz a nagy láb ujján a köröm környékén piros gyulladás, sőt a gennyes gyulladás is nagyon gyakori.

Miért alakul ki ez a kellemetlen úgynevezett benőtt köröm?

Az előbb említett kisméretű rugdalózó miatt, ami folyamatosan irritálja a láb körmét és a köröm környékén lévő bőrt. A helytelen köröm vágás miatt. Helytelen a baba (és az ágyban fekvő betegek) lábkörmeit nagyon rövidre vágni. A láb mozgás közben folyamatosan érintkezik az ágyneművel, a rugdalózóval, ami irritáló hatással van a körömre és a köröm környékén lévő bőrre. A hosszú köröm is probléma lehet, mivel a baba lába állandó mozgásban van. A gyenge, hosszú köröm beakad, beszakad, letörik. Ez akár a bőr sérülésével is járhat. Mivel a köröm környékén élnek nagy számban a gennykeltő baktériumok, a bőr sérülésekor gyulladás alakulhat ki.

A baba lábát is lehet, sőt kell is kényeztetni! Mindenki tudja milyen fantasztikus hatása van egy kényeztető masszírozásnak. Szánjunk rá pár percet és finom mozdulatokkal simogassuk át a baba talpacskáját az ujjakkal együtt. Nyugtató, lazító hatását a baba nagyon fogja élvezni. A masszírozással passzívan a talpi izmokat mozgatjuk, így azokat erősítjük. Nem talp masszázst írtam, azt hagyjuk felnőtt korra! Ha van kisbaba a családban vagy az ismerősöknél légy te a baba lábának megmentője, és cseréltesd le a babáról a kicsi rugdalózót.