Köröm felépítése

A köröm a kéz- és lábujjakon, az utolsó ujjpercen elhelyezkedő, a bőr hám rétegének legfelső elszarusodott lapos rétege, ami a körömágy hámsejtjeiből alakul ki, és egész életünkön át növekszik.

A köröm szerepe egyrészt az ujjak végpercének mechanikus védelme, másrészt elősegíti az ujjak finom mozgását, a fogás és a tapintás legfőbb eszköze. A lábkörmök az elrugaszkodást segítik járás közben.

Alakjának, színének és állagának a megváltozása fontos jelzés számunkra, a sérülésektől az örökletes és általános betegségeken át a fertőzésekig számos bajra hívja fel a figyelmünket. A köröm elváltozásokról, a köröm deformitásokról, a köröm betegségeiről külön cikkeimben olvashatsz bővebb információt.

A köröm részei:

Körömegység: körömlemez, mátrix (csirahám), körömredő (körömsánc), körömágy.

Körömház

A hátsó bőrredő által elzárt, nem látható körömrész. Itt található a mátrix, a körmöt termelő csírasejtek tömege, a köröm növekedési zónája. Ezen a területen a telt élő sejtek az elszarusodási folyamat során belső anyagukat és sejtmagjukat fokozatosan elvesztik, ellaposodnak (így válnak áttetszővé), elhalnak. A folyamat végére élettelen, lapos, áttetsző szarulemezek lesznek, amelyek hosszanti irányban rostokká rendeződnek. A mátrixban termelődő új keratinsejtek tolják maguk előtt az előző sejteket. A hátsó vagy felső mátrix termeli a felső körömlemezt. Ez tasakszerűen visszatüremkedik a hátsó körömsánc alá, ezért nő a köröm vízszintesen. Az elülső vagy hátsó mátrix termeli az alsó körömlemezt. Ha a mátrix megsérül, az maradandó köröm deformitást okoz.

Körömágy

A mátrix folytatása, a lunula és a szabad szél közötti terület, amely a köröm alatt helyezkedik el, idegeket és kapillárisokat tartalmaz, ezért nagyon érzékeny. A kapillárisok adják a körömlemez rózsaszín színezetét. A körömágy kétfajta hámszövetből épül fel, a hám bázisrétege (dermis) az ujjperc-csontra tapad, és nem mozog, felső felülete barázdált. Ehhez kapcsolódik az epidermis (hámszövet) alsó fele, amely csatornáival illeszkedik a dermis bordáiba, ez biztosítja az egyenes vonalban történő haladást. A körömágyhoz szorosan tapad a körömlemez, amelynek előrehaladó növését biztosítja. Nincs összenőve a köröm a körömággyal, így a köröm bármikor eltávolítható (a fájdalom a szoros tapadás miatt van)

Lunula (holdacska, félhold)

A körömlemezen nem minden esetben látható fehér félhold, de minden embernek van. A lunula köti össze a mátrix és a gyökérszöveteket a körömággyal. A lunula íve határozza meg a körömlemez nagyságát, formáját és vastagságát. A férfi körmöknél ezért látható szép ívelt lunula.

Cuticula (kutikula, szarupárkány)

A körömházat védő, szorosan a körömlemezre tapadó bőr. Lágy keratinból áll, rugalmas elhalt hám, védi az újonnan növő körmöt. Óvatosan kell a körömlemezről feltolni, mert ha megsértjük a körömházat közben, fertőzés veszélye állhat fenn. Lehetőleg illik kerülni a levágását, mert így nyitottá válik a körömház.

Körömlemez

Anyaga rostos protein, kén tartalmú fehérje, amit keratinnak is hívunk. Szerkezetét tekintve egymáshoz kb. 150 vékony lapszerű rétegben szorosan kapcsolódó, magnélküli elhalt sejtek tömege, melyek rostokká rendeződnek. Az U.V. sugarak csak 10%-át engedi át, savak, lúgok oldják, jó hővezető, formája egyénenként változó. Az egészséges körömlemez sima, fényes, kemény, rugalmas. Vastagsága 0,5- 0,75 mm, kézen napi 0,1 mm-t, lábon napi 0,05 mm-t növekszik, teljes lenövése a kézen kb. 3 hónap, lábon kb. 6 hónap. Növekedése körmönként is eltérő és az évszakok is befolyásolják a köröm növekedését.

Szabad szél

A körömlemeznek a körömágytól határozott ívvel nem felfüggesztett, szabadon futó része az ujjbegy felett, szürkés- fehér színezettel. A nagyon fehér szabadszél stresszes állapotot tükrözi. A szabadszélt ollóval, csípővel, csipesszel lehet rövidíteni, de minden esetben reszelővel sorlya mentessé kell tenni az esetleges berepedések elkerülése miatt.

Mosolyvonal

A körömágy feletti lemez és a szabad szél találkozásánál lévő, üveges, vékony, szürkés sáv a körömlemez és az első bőrredő között. Szaggatottá válása sérülésre, a köröm fellevegősödésére, vagy a köröm gombás fertőzésére utal.

Körömsánc

A körmöt két oldalról övező sánc melyben a köröm egyenesen előre növekszik. A benőtt köröm nem csak előre, hanem lefelé is nő, ezért fájdalmas. A köröm szélét és a köröm sáncot a két oldalsó bőrredő védi.

Körömsánc, körömredő

A körömlemezt U alakban, két oldalról és hátulról körülvevő bőr:

Hátsó bőrredő

A körömlemezre hátul szorosan tapadó bőrredő. Védi a körömházat, kb. 5 mm széles. Két egymásra szorosan tapadó rétegből áll. Alsó rétege a lemezre simuló, de könnyen elmozdítható cuticula (szarupárkány) aminek csak egy része látható, a többi befut a hátsó bőrredő alá. A bőrredő zárásának megbontása súlyos károsodást okozó fertőzéshez vezethet.

Oldalsó bőrredő

A körömlemezt kétoldalt rögzítő bőrredő.

Első bőrredő

A körömágyat védő, szabad szél alatti lágy bőrfelület (hiponichium), a körömágy széle, ahol a köröm elhagyja a körömágyat.