Sarokrepedés és a szandál

Itt van végre a jó idő, lekerültek a lábakról a zárt cipők. Szandál, papucs és mezítláb. A nyári cipő viseletnek az előnye, hogy a láb szellőzik egész nap, hiszen a szandál és a papucs alig fedi a lábat. Írhatnám azt is, hogy a nyári lábbelik nem szorítanak, nem nyomják a láb bőrét sehol, mivel alig van felsőrészük. Pedig sokszor nyáron a vékony pántok több bőrkeményedést okoznak, mint a zárt cipők.

Miért? A válasz egyszerű: a láb sokszor beledagad nap végére a szandálba, vagy a papucsba. A vékony pántok szinte megfojtják azon a területen a lábat, vele együtt a láb bőrét. A vékony pántok egy helyen nyomják a láb bőrét, ami pedig az előző részekből kiderült védekezni fog és felgyorsul az elszarusodás, kialakul a bőrkeményedés a pántok vonalában.

Nagyon kedvelt viselet ilyenkor az ujjköz papucs, ami szinte kiemeli a lábak szép formáját nőknél és a férfiaknál egyaránt. Viszont az ujjak közt a bőr nincs hozzá szokva a nyomáshoz, dörzsöléshez. Ezek a vékony pántok műanyagból, bőrből vagy más anyagból készülnek. Sokszor idő kell hozzá hogy viselője megszokja. Mikor fogja megszokni? Akkor, amikor az ujjközti bőr hozzá edződött, azaz kellő mértékben megvastagodott.

Nyáron nem viselünk a nyitott lábbelikhez zoknit. A láb így teljesen fedetlen főleg a sarok részen. Ha csak nem erdőben, hegy tetején távol a civilizációtól élünk, akkor marad a város poros utcája. Az utcákat borító kormos, szennyezett por kiszárítja az egyébként is száraz bőrt. A sarok részen a papucs pereme a bőrkeményedés kialakulását elősegíti, a por kiszárítja, a testsúly erre a területre ránehezedik járás közben és már meg is jelennek azok az eleinte kicsi sarokrepedések. A kicsi repedés ápolás hiányában egyre mélyebb lesz. A látványa illúzió romboló, a fájdalom kellemetlen.

Azért van jó hírem is, hiszen a fenti kellemetlen problémák elkerülhetők, ha odafigyelünk lábaink egészségére a nyári melegben is.

Hogyan védhetjük meg a láb bőrét nyáron?

  • Papucs, szandál mindig kényelmes legyen, a pántok ne irritálják a láb bőrét sehol!
  • Napi tisztálkodásnál használjunk körömkefét a láb körmök és a sarok tisztítására!
  • Minden este hidratáló láb krémmel masszírozzuk át a lábunkat
  • Tisztálkodás után legalább hetente dörzsöljük át a talp bőrét papír vagy kerámia sarok reszelővel.
  • Havonta keressük fel a pedikűröst, aki a lábkörmöket és a talpon kialakult bőrkeményedéseket szakszerűen tudja kezelni.
  • Napozáskor a lábakra is használjuk az  UV védő nap krémet.
  • Gondoskodjunk a láb pihentetéséről és a megfelelő mozgásáról is.
  • Pihentetni azért kell, mert ez a testrész is kimerül a nagy melegben. A megfelelő mozgatása pedig azért nagyon fontos, hogy a vénák a melegben is jól tudjanak működni.