Pedikűr és pedikűr között mi is a különbség

Egy kis segítség pedikűrösnek és vendégnek, hogy kinek mikor melyik pedikűr ajánlott, melyik a vendég számára, a leghatékonyabb

Melyik pedikűr mit is jelent, mit csinál a pedikűrös?

Milyen pedikűrös eszközökkel, pedikűrös gépekkel, lábápoló anyagokkal dolgozik?

Pedikűr vagy gyógypedikűr? Mi a különbség?

Sokan mondják Magyarországon csak egy féle pedikűrképzés van, az pedig a Lábápoló OKJ képzés. Ez így igaz ez az alapképzés, itt szerezhető meg az államilag elismert bizonyítvány.

Igaz, hogy az OKJ képzési jegyzékben egy szakma a LÁBÁPOLÁS, a valóságban azért mégis négy csoportra kell osztani a pedikűrt úgy elnevezésben, mint tartalmában, eszközeiben, felhasznált anyagaiban és természetesen technikai megoldásaiban.

Sokszor elcsodálkozom, meglepődök vajon miért csak a pedikűr árlistákon van külön felsorolva az esztétikai pedikűr, a gyógypedikűr. A valóságban pedig sem az eszközök, sem a felhasznált anyagok, sem a technikai megoldásokban a pedikűrös szakemberek nem nagyon vagy egyáltalán nem tesznek különbséget.

láb

Esztétikai pedikűr

Esztétikai pedikűr ajánlott azoknak a vendégeknek, akiknél a talpon és az ujjakon nem alakult ki bőrkeményedés, vagy csak nagyon minimális, a bőrük tapintásra puha, bársonyos. A lábkörmeik tökéletesen tapadnak, nem deformálódtak külső vagy belső tényezők miatt. Belgyógyászati betegségei, melyek különleges bánásmódot igényelnének, nincsenek.

Kérdés rögtön akkor miért szeretne pedikűrt?

A válasz nagyon egyszerű: A bőrén elhalt szaru neki is van, mint mindenkinek, de őt ez zavarja. A körmei pedig ugyan úgy növekednek, mint mindenkinek, de ő szereti, ha szakember rövidíti, formázza, mert vagy nem tudja magának levágni, vagy nem meri, nem szereti magának vágni. Tehát ő is egy komplett pedikűrt szeretne az ő lábának megfelelőt.

Az esztétikai pedikűr ideje is egy óra, amennyiben a pedikűrös szakember a pedikűr négy szakaszában a vendég láb bőrének és láb körmeinek megfelelő szolgáltatást végzi a megfelelő pedikűrös eszközökkel, lábápoló anyagokkal.

Kombinált pedikűr kézi pedikűr eszközökkel és speciális vizes vagy porszívós pedikűr géppel

1. A láb tisztítása megfelelő hőmérsékletű, kellemes illatú fóliával ellátott áztató tálba, melynek kellemes illatát a benne lévő lábáztató só adja. A lábat nem áztatjuk hosszú perceken keresztül, mert felázik a bőr hámrétege, és különben is csak tisztítani szeretnénk a bőr felületét. Nem használunk fertőtlenítős folyékony szappant, mert a vendég és a bőre, körme egészséges, nem szeretnénk kiszárítani a bőrét.
2. Bőrápoló szakaszban a hámréteg felületén lévő vékony szaruréteget, finom szemcséjű gyémánt frézzel, vizes vagy porszívós speciális pedikűr géppel távolítjuk el. Szike használatával a hámréteg részeit távolítja el a pedikűrös, mellyel vékonyítja a bőrt, így fokozza az elszarusodást, ha a vendégnek nem volt eddig bőr keményedése szép lassan lesz a helytelen pedikűr miatt.
3. A körömápoló szakaszban az egészséges körmöket rövidíti, formázza rozsdamentes köröm vágásra alkalmas köröm csípővel, vagy a speciális pedikűr géppel. A körmök felületét polírozza hagyományos polírozóval vagy a speciális pedikűrgép polírozójával.
4. A lábápoló szakaszban a bőrtípusnak megfelelő lábápoló hidratáló krémmel kényezteti a vendég lábait.

Kombinált pedikűr kézi pedikűr eszközökkel és hámlasztó hatású készítménnyel

Ezt a műveletet régebben kémiai hámlasztásnak hívtuk, ma a pedikűrösök körében „szike nélküli pedikűr” ként ismert

A kémiai hámlasztás egy termék család különböző anyagával történik. A különböző anyag felhasználásának sorrendje különböző márkáknál eltérő lehet!

 • A bőrhámlasztására a bőrnek megfelelő savas hatású szalicilsavas készítmény fólia alatt kb. 10-15 perc alatt puhítja meg, könnyen eltávolíthatóvá teszi a hámfelületén lévő elhalt szaruréteget, mely egy spatulával a fólia eltávolítása után könnyen letolható. A bőr felületén esetleg fent maradt anyagot a termék család, áztató sójával ellátott áztató vízben le kell áztatni.
 • Körömápoló szakaszban az egészséges körmöket rövidíti, formázza rozsdamentes köröm vágásra alkalmas köröm csípővel, vagy a speciális pedikűr géppel. A körmök felületét polírozza hagyományos polírozóval vagy a speciális pedikűrgép polírozójával.
 • A lábápoló szakaszban a termék család lábápoló krémével történik a láb bőrének ápolása. Érdemes megnézni a termék hatóanyagát, hogy az valóban megfelel-e a vendég bőr típusának. (olyan lábápoló anyag nincs ami minden bőr típus ápolásának megfelelő, az lenne a csoda szer!)

Az esztétikai pedikűr végzése is igényli a szakmai tudás folyamatos fejlesztését. Nem elég egy speciális vizes vagy porszívós pedikűr gépet megvásárolni, azt tudni kell megfelelően használni.

A Gépi pedikűr továbbképzésen külön kihangsúlyozom, mit mikor és hogyan kell az esztétikai pedikűrben vizes pedikűr géppel vagy porszívós pedikűr géppel végezni.

SPA pedikűr

A Lábápoló OKJ képzéseken a SPA pedikűr megemlítésre kerül, de mélységében nem tanítják. Pedig érdemes, mert ebben a rohanó, feszült világban minden embernek szüksége van kikapcsolódásra, feltöltődésre. A fejletted országokban nagy hangsúlyt fektetnek az emberek pszichés állapotának karban tartására. A SPA szalonokban a különböző testrészekre irányuló kényeztető kezelésekkel csodákat lehet elérni.

„Teremtsd meg a test és lélek harmóniáját” Ez a célja a SPA kezeléseknek.

A SPA kezelések során nem történik pedikűr. Nincs bőrkeményedés eltávolítás, nincs köröm ápolás. A láb kényeztetése a cél, mely a masszírozás távolhatása miatt az egész testre, lélekre pozitív hatással van. A kényeztetés négy különböző készítménnyel történik, melyek azonos hatóanyagot tartalmaznak, melyek megfelelnek a vendég bőr típusának.

A SPA lábápolás előtt nagyon fontos a szolgáltatást igénybe vevő vendég egészségi állapotának megismerése, mivel a kezelés a keringés fokozásával éri el pozitív hatását. Azoknál, akiknél a különböző keringéssel kapcsolatos betegség van a kezelés nem ajánlott vagy orvosi konzultáció után végezhető csak.

A SPA lábápolás akkor a leghatékonyabb, ha kényeztetésre alkalmas a helyiség, a bútorok, a világítás, a dekoráció, a zene, a hőmérséklet, az illat, a kényeztetéshez használt anyag, és ha a kényeztető személy rendelkezik megfelelő elméleti és gyakorlati tudással.

Sok ismeretanyagra van szükség ahhoz, hogy személyre szabott igazi kényeztető szolgáltatást tudjon nyújtani a vendégnek a pedikűrös. Aromaterápia, fényterápia, különböző masszírozás módok, kozmetikai anyagok bőrre gyakorolt hatásának ismerete, hogy csak egy párat említsek, azon területekből melyek ismeretével lehet igazán kényeztető, hatékony a kezelés.

SPA lábápoló továbbképzésen nem csak a kezeléseket, a felhasználható anyagok összetételét, bőrre, körömre gyakorolt hatását lehet megtanulni, hanem a vállalkozással kapcsolatban is sok hasznos információt ismerhetnek meg a résztvevők. Például, hogyan lehet ezt az új szolgáltatást beépíteni a már meglévő szolgáltatások közé.

pedikűr tanfolyam

Gyógypedikűr

 • Először is érdemes elgondolkozni azon, hogy mit jelent az, hogy gyógypedikűr?
 • Kinek van szüksége az úgy nevezett gyógypedikűrre, és miért?
 • Mennyiben más eszközöket, lábápoló anyagokat és természetesen mennyiben más módszereket igényel a gyógypedikűr a pedikűrös szakembertől?
 • Vajon mennyiben más elméleti és gyakorlati tudásra van szüksége a magát gyógypedikűrösnek nevező pedikűrös szakembernek?

Sok kérdés és mindre meg van a megfelelő válasz. Az a pedikűrös, aki megfontolt, érzi ezeknek a kérdéseknek a fontosságát. Aki vakmerő a szakmában az csak legyint, és azt mondja, minden pedikűr egyforma, mivel eddig nem okozott senkinek semmilyen sérülést, tehát ő mindent tud, továbbképzésekre nincs szüksége.

A gyógypedikűrt igénylő vendég láb bőrén olyan bőrkeményedések alakulnak ki, melyek fájdalmat okoznak, járást zavarnak. Minden esetben érdemes megkeresni a bőrkeményedés kialakulásának okát. Már csak azért is, mert sokszor nem elegendő kezelés az, hogy a pedikűrös eltávolítja a kialakult bőrkeményedést, bőrkérgesedést, tyúkszemet, megalapozott otthoni lábápoló tanáccsal is el kell látni a vendéget. Nem mindegy hogy talpbetétet javasol a pedikűrös, tehermentesítőt szilikonból vagy tehermentesítőt parafából. Sőt, az sem mindegy mennyi bőrkeményedést távolít el a pedikűrös és hogy, kézi pedikűr eszközökkel vagy speciális vizes vagy porszívós pedikűr géppel dolgozik ezeken a lábakon.

A gyógypedikűrt igénylő vendégek nagy többsége valamilyen köröm problémával keresi fel a gyógypedikűröst. Ezek a köröm problémák egy részt esztétikailag igényelnek speciális megoldást, más részt viszont nagyon fájdalmasak ezért igényelnek kiemelten speciális megoldást. Sok pedikűrös szakember nem rendelkezik megfelelő pedikűrös körömápoló eszközzel, helyette viszont olyan eszközökkel dolgozik, ami egy másik szakma eszköze a láb körmök kezeléséhez sok tekintetben nem alkalmas. Lábápoló továbbképzéseimen látok sokszor sebészeti, fogorvosi, fogtechnikai, manikűrös, műkörömépítő és citológián használatos eszközöket, pedig vannak speciális pedikűrös eszközök melyekkel a lábkörmök ápolása sérülésmentes, biztonságos.

A deformált köröm, a fellevegősödött köröm, a benőtt köröm, a befelé forduló köröm, a gombás köröm, a megvastagodott köröm, az elszíneződött köröm mind más tünet, mind más miatt alakul ki és természetesen mind más kezelést igényel a pedikűröstől a pedikűr szalonban és a vendégtől otthon.
Legoptimálisabb a gyógypedikűrt kombinált pedikűrrel végezni. A hagyományos kézi pedikűr eszközök, a speciális lábpodológ eszközök, a speciális vizes pedikűr gép vagy a porszívós pedikűr gép együttes alkalmazásával kíméletes, hatékony, sérülésmentes pedikűr végezhető.

Nagyon fontos, hogy a bőrpuhításra, bőr és köröm ápolásra csak a bőr típusnak megfelelő készítményt alkalmazza a pedikűrös, mivel a gyógypedikűrt igénylő vendégek sok esetben olyan belgyógyászati betegségekkel élnek melyek a bőrön és a körmökön elváltozásokat okoznak, melyeket figyelembe kell venni a különböző készítmények használatakor. A felelősség mindig a pedikűrösé, ez vonatkozik a pedikűrben használt anyagok alkalmazására is.

Gyógyító pedikűr

A gyógyító pedikűrt a Lábápoló OKJ képzésen egyáltalán nem tanítjuk. Magyarországon egyedül a Pediklub továbbképzésen lehet elsajátítani.

Ez egy oltalom alatt álló továbbképzés, melyen olyan elméleti és gyakorlati tudás szerezhető meg mellyel a gyógyító pedikűrös:

 • rendelkezik megfelelő anatómiai, ortopédiai, belgyógyászati és bőrgyógyászati ismeretekkel az egészséges és a beteg lábak kezelésével kapcsolatban
 • fel tudja ismerni a különböző belgyógyászati betegségek bőrön, körmön kialakult szövődményeit.
 • rendelkezik megfelelő kézi pedikűr eszközökkel, speciális vizes vagy porszívós pedikűr géppel a hozzá tartozó megfelelő frézekkel, marókkal.
 • rendelkezik és ismeri a korszerű kötszereket, sebkezelő anyagokat
 • ismeri a korszerű fertőtlenítés menetét, anyagait, azok használatát és rendelkezik is megfelelő fertőtlenítő szerekkel, melyeket a pedikűr végzése alatt szakszerűen tud használni
 • ismeri a beteg bőrök kezelésére alkalmas lábápoló készítmények hatóanyagait, bőrre és körömre gyakorolt hatásukat
 • ismeri azokat a rokon szakmákat ahol a beteg további kezelését megfelelő szakemberek tudják ellátni. (szakorvosok, sebkezelők, talpbetét, gyógycipőkészítők, lábápoló termékeket forgalmazók, gyógyászati segédeszközöket forgalmazók stb.)
 • ismeri az idős otthonokban élők gondozásával, ápolásával kapcsolatos jogszabályokat
 • rendelkezik kellő empátiával beteg és hozzá tartozója felé

A Gyógyító pedikűr továbbképzést szinte mindenkinek el kellene végezni, azért, hogy ha véletlen egy olyan vendég érkezik a pedikűr szalonba aki, nem vette eddig észre, hogy a lába már orvosi ellátást is igényel, a pedikűrös ezt felismerhetné és a megfelelő orvoshoz irányíthatná a vendéget.